gyortopys.gif (21153 bytes)

 

Pista lemondó levele.         1998 december 24  

( The letter published 25. Jan.2001 )

 lemondas1.jpg (110173 bytes)

*   *   *

Bence (Dr. Frishman) irja:                        2001 feb.1

Kedves Jozsi Baratom!

 Siryon Simha (Vertes Pista) baratunk szoban es irasban kozolte velunk, hogy 13 evi mukodes utan nem kivanja folytatni az Izraelben mukodo "Irgun Joce Gyor Uszvivata" gyoriek szervezeteben (tovabbiakban:szervezet)  tevekenyseget es keri, hogy mentsuk fel vallalt feladatai alol. Egyik es legfontosabb erve mellyel kereset indokolta, hogy az internet bevezeteset a szervezetunk mukodesebe nem tudja magaeva tenni. Hosszu beszelgetesek soran probaltuk meggyozni kedves es erdemdus baratunkat tevedeserol de sajnos igyekezetunk nem jart sikerrel. Pista kepessegeit es kitarto, alapos, szorgalmas es rendkivul megbizhato egyeniseget, kivalo szervezo kepesseget nagyon fontosnak hittuk az altala kezdemenyezett es nagy mertekben altala el is vegzett munkaban es sokaig sok turelemmel vartunk remelve, hogy elobb utobb megvaltozik majd az ellenallasa az uj modszerekhez.  Sajnos tevedtunk es mind a mai napig nem tudtuk meggyozni allaspontjanak helytelensegerol.

Mivel a bizottsag tobbi tagja tudataban van az Internet fontossaganak egy ilyen termeszetu szervezetben, egyebek kozott azert is mert ez a legjobb ut az utod generaciok erdeklodesenek a felkeltesehez,  ami tulajdonkeppen  a legfontosabb a szervezet mukodeseben . Azutan persze nagy jelentosege van Slomo Samir (Meszaros Jozsi) baratunk altal kezdemenyezett es ma mar nagyban mukodo Gyor Jewish Website (tovabb  website)  letezesenek, amely lehetove teszi, a website szervezoinek  invitalasa es buzditasa folytan, a hozzajuk valo csatlakozast.

Igy azutan a gyori szervezet jelenlegi intezo bizottsaga 2001 januar 29.-en tartott megbeszelesen ugy dontott, egyhangulag, hogy a website mukodesehez valo csatlakozasunkat kozoljuk veled es remeljuk, hogy ez a hatarozat nagy lepessel visz elore kozos celunk eleresehez.

A gyori szervezet birtokaban nagy szamu irat, tobb szaz nevet tartalmazo cimtar es dokumentum gyult  ossze peldasan es pontosan rendezve ami tizenharom eves mukodese soran Pista odaado munkajanak koszonheto.

Pista mukodese ezekben az evekben a szervezetben nagy halara kotelez bennunket. Arra fogjuk kerni ot, hogy foglalja ossze reszletesen fenti tevekenyseget, hogy azt az website utjan is kozolhessuk mindazokkal akik  betekintenek oda.

Az egyuttmukodes reszleteinek kidolgozasara surgos talalkozas szukseges amit az ido egyeztetes celjabol telefonon intezunk.

                                              Bizva a sikerben olel baratod Bence

*   *   *

Bence (Dr.Frishman):                      2001 feb.1

Jozsi shalom, mellekelem a Pistahoz irott level javaslatomat. Ird meg a megjegyzeseidet mielott elkuldom Bence

Kedves Pista Baratunk !

1998 december 24.-en irt leveledre valaszolunk az alabbiakban. Az emlitett levelben kozolted velunk elhatarozasodat miszerint "nyugdijba" mesz es nem vallalod 13 evi mukodes utan a gyori szervezet tovabbi iranyitasat. Azert kesett a valaszunk tobb mint ket evet emlitett leveledre mert azt remeltuk, hogy sikerul meggyoznunk arrol, hogy belasd resztveteled fontossagat ebben az altalad kezdemenyezett munkassagban es elhatarozasodat majd megvaltoztatod.

Sajnaljuk, hogy ez nem sikerult.

Mivel azonban ugy hisszuk, hogy hibat kovetunk el ha ezt a gyori szervezetet kimulni hagyjuk, kulonos tekintettel arra, hogy most az internet csodas eszkozet is felhasznalhatjuk ebben a mukodesben, ugy hataroztunk, hogy folytatjuk a munkat a gyori Internet site-el osszekapcsolodva. Ez a lehetoseg most realissa teszi az utod nemzedekek aktivalasat az ugyben.

Pista, ebbol az alkalombol is meg akarjuk jegyezni a Te nagyszeru, minden elismerest es tiszteletet megerdemlo tevekenysegedet es faradhatatlan kitartasodat. Egyedul annak volt koszonheto az a sok retu munka amit a szervezet 13 ev soran vegzett. A legendas gyori vilagtalalkozo, a fontos szocialis munka, az anyagi segitseg az arra raszoruloknak, kulfoldon es belfoldon, az evente ketszer megjelent es tobb szaz cimre elkuldott beszamolo, az evi azkarak tiszteletremelto rendezese, hogy csak nehanyat emlitsek a sok evi tevekenysegbol es csodalkozva emlekezzek az organizacios kepessegedre, ami biztosan nagyon fog nekunk hianyozni. Koszonjuk neked mindezt es kivanjuk, hogy ha passzivan is de maradj velunk jo egeszsegben es jo kedvvel tovabbra is.

Meleg barati szeretettel olel Teged a bizottsag minden tagja.

*   *   *

Józsi (Shamir S.) válaszol:                 2001.Feb.02

Van remény az együttmüködésre !!!

Bence meglepö és örvendetes jelentését már e hó 25-én nekem telefonon jelentette.Válaszom természetesen csak öröm és megelégedettseg ami nem ismer határt.Végre, hosszú évek multán, nehéz küzködes és drága idö elpazarlása után, sikerül valamit mégis megmozditani és az eddig  lehetetlennek tüntet, az Irgun és a Site együttmüködését megvalósitani.

Az együttmüködés minden álmunk volt és kár, hogy hosszú  évek multak   el a szükségtelen és makacs vitatkozás folytán. Kár ugyszintén, hogy e dramatikus döntés nem történt legalább egy hónappal ezelött megelözve engem felhivásom közlésében, ami részemröl nem könnyü határozat volt.

Abban a reményben, hogy az annyira kivánt együttmüködés valóban és várhatóan a közeljövöben létre is jön, én az ott közölt felhivásomat visszavonom, mindazoknak, akik segitségemre jöttek hálás köszönetet mondva, az ott közzétett bank számlámat lezárom és minden ambiciómat az új Irgun/Site együttmüködésére a közös siker érdekében mindnyájunk szolgálatára állitom.

Mint ahogy Bence baratunk emliti, "a gyori szervezet birtokaban nagy szamu irat, tobb szaz nevet tartalmazo cimtar es dokumentum gyult  ossze peldasan es pontosan rendezve ami tizenharom eves mukodese soran Pista odaadó munkajanak koszonheto".  Mindnyajunk remenye, hogy ez az ertekes dokumentacios anyag, ami valóban Pista szorgalmas és sokra becsült fáradozásának eredménye, az uj vezetoseg tulajdonaban es a szukseges hatarozatoknak megfeleloen Honlapunkon mindnyajunk reszere hozzaferheto lessz.

Pistának én ellensége nem voltam, helyét nem kivántam örökölni és ma is mondhatom, hogy amit négy évvel ezelött hirdettem az igaz, nem tévedtem. Ma, amikor mindez mindnyájunk elött bebizonyosodott, ma sem kivánom a gyöztes szerepét játszani és kivánok neki tiszta szivböl sok örömet, nyugodt életet és jó egészséget. Kár, hogy tévedését mind a mai napig nem hajlandó beismerni és minden ok nélkül elszigeteli ez által magát a mindnyájunk javát szolgáló együttmüködéstöl. Ma is hivom, minden személyes nézeteltérést félretéve, a közös cél érdekében munkáját velünk együtt tovább folytatni.

Remélve, hogy a változás az utolsó pillanatban még nála is bekövetkezhet és egy valódi    cooperálás az Irgun és a Site között - Pistával együtt -  azonnal és teljes gözzel  utnak  is indulhat.

A közös   Irgun/Site-nak pedig mint egy  ujdonszülöttnek kivánok sok eröt az új élet kezdetén és még több sikert a hosszú  és fárasztó ut folyamán.

Jó kivánságaim Mindnyájatoknak

Józsi (Shamir Shlomo)